• O experimento 'FIE 23' busca aproveitar as novas tecnoloxías para mellorar a eficiencia nas explotacións
13
Sep
2021

O sector lácteo galego continúa dando pasos na súa evolución dixital e tecnolóxica. Unha aposta que pasa pola recollida masiva de datos das explotacións -que come o gando, canto ou cal é a pegada ambiental-, que permiten extraer información de maneira útil, e que se está materializando no experimento galego FIE 23, coordinado polo Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo (CIAM) ao amparo do proxecto SmartAgriHubs.

Esta iniciativa persegue mellorar a cadea temperá de produción láctea, incidindo na produción de forraxes, na mestura e manexo de alimentos, nas operacións en cortes e na xestión da información da explotación, aproveitando os beneficios que achegan as tecnoloxías dixitais e de datos.

En concreto búscase integrar as oportunidades que brindan as novas tecnoloxías para mellorar a eficiencia na produción de forraxe e o uso dos recursos propios das explotacións agrícolas, incrementar o rendemento da produción animal a través da optimización das condicións de cultivo e aumentar a sustentabilidade do proceso.

Así mesmo, se aposta por mellorar o uso dos recursos naturais, a monitoraxe e manéxoo das operacións e condicións nas cortes, así como a toma de decisións mediante a integración de múltiples fontes de datos.

No marco deste experimento galego están a levarse levaron a cabo acciones novas, como a utilización de imaxes multiespectrales procedentes de voos con dron é e sensorización para predicir o rendemento e calidade de forraxes como o millo, contribuíndo á detección temperá de tensión nos cultivos.

O obxectivo é encarar a modernización do sector segundo as directrices da próxima PAC, para anticiparse ao escenario que rexerá a partir do 2023. Falar de dixitalización e da modernización do sector lácteo é falar do futuro do sector primario, e Galicia segue dando os pasos adecuados. 

Compartir